Putika

Sosed mi je prvi razložil, kaj je putika

Večkrat sem že slišala za besedo putika in spomnim se, da so to besedo ali bolezen vedno povezovali z hudimi bolečinami. Enkrat sem celo slišala, da je bila putika bolezen kraljev. Nihče pa mi nikoli ni znal razložiti, kaj to točno je. Lani smo se preselil, v manjšem kraju smo si kupili hišo. Imamo se lepo in kar se mi zdi najpomembnejše, imamo dobre sosede.

Ko sem en dan delala na vrtu, je pristopil sosed in me ogovoril. Na obrazu se mu je videlo, da trpi hude bolečine, zato sem ga vprašala, kaj ga boli. Na kratko je odgovoril, da ga muči putika in da to ni prvič. Povabila sem ga, da sedeva za vrtno mizo, prinesla sem mu čaj in ga vprašala kaj putika sploh točno je.

Tudi on mi je na začetku rekel, da je bila putika včasih bolezen kraljev, kasneje pa bolezen premožnih ljudi. To pa predvsem zato, ker jo dobijo tisti, ki prekomerno uživajo neprimerno prehrano. Razložil mi je, da je on bil vedno gurman, vedno je prirejal piknike in zabave in se prenajedal. Na realna tla ga je postavila tako huda bolečina v palcu na nogi, da je dobesedno jokal od bolečin. Diagnoza putika je sledila kaj kmalu.

Sosed mi je prvi razložil, kaj je putika

Zaradi preobilice hrane v jetrih nastaja sečna kislina, ki jo ledvice v zadostni meri ne morejo izločiti. Ta kislina se začne nabirati na sklepu, najpogosteje na nožnem palcu. Ko se to vname, je bolečina neznosna. Vprašala sem ga kaj lahko sam naredi, da mu bo bolje. Zaveda se, da bi moral zmanjšati vnos hrane, da bi moral uživati več sadja in zelenjave in predvsem piti veliko vode, da pomaga ledvicam pri izločanju. Vendar so njegove življenjske navade pri njemu že tako ukoreninjene, da raje potarna, da ga muči putika in trpi hude bolečine, kot da bi se spremenil. Predlagala sem mu, naj začne vsaj z majhnimi spremembami, za začetek mogoče z lahko večerjo in kozarcem vode na dan več kot doslej. Na njemu pa je ali bo to upošteval.